Ketchup o właściwościach prozdrowotnych
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest receptura ketchupu o wysokich właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku oraz wybranych ziół, warzyw i owoców. Oryginalna receptura zapewnia nie tylko optymalną lepkość i walory sensoryczne, ale również wysoką zawartość substancji prozdrowotnych takich jak SAC oraz polifenole. Optymalny dobór owoców nie tylko pozytywnie wpłynął na smak produktu, ale również pozwolił zrezygnować z dodatku cukru. Łagodne warunki procesu, pozwalają na zacho
- Technologia żywności
Przejdź do
Opis innowacji
KRÓTKI OPIS TEMATYKI BADAWCZEJ
Według danych opublikowanych przez Euromonitor rynek ketchupu w Polsce został wyceniony na 500 mln złotych. Kategoria keczupu w placówkach małego formatu w pierwszym kwartale roku 2020 odnotowała 7% wzrost w wartości sprzedaży w porównaniu do analogicznego okresu roku ubiegłego. Keczup sprzedaje się w miarę równomiernie przez cały rok, ale początek sezonu grillowego to jeden z lepszych okresów dla tej kategorii. Średnia liczba wariantów na sklep rośnie latem. Świadomi i wymagający konsumenci poszukują dzisiaj nie tylko walorów sensorycznych, ale i wartości prozdrowotnych. Proponowana receptura ketchupu z dodatkiem czarnego czosnku bogatego w S-allilocysteinę (SAC) odpowiada na ich potrzeby. Na polskim rynku czarny jest dostępny głównie w postaci fermentowanowanych bulw lub suplementów diety na bazie ekstraktu, ale nie w formie przypraw czy sosów, takich jak ketchup.
OPIS WYNALAZKU
Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest receptura ketchupu o wysokich właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku oraz wybranych ziół, warzyw i owoców. Oryginalna receptura zapewnia nie tylko optymalną lepkość i walory sensoryczne, ale również wysoką zawartość substancji prozdrowotnych takich jak SAC oraz polifenole. Optymalny dobór owoców nie tylko pozytywnie wpłynął na smak produktu, ale również pozwolił zrezygnować z dodatku cukru. Łagodne warunki procesu, pozwalają na zachowanie właściwości prozdrowotnych zawartych w sosie składników.
PRZEWAGI
Sos o unikalnej recepturze na bazie warzyw, ziół i owoców o właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku: – o właściwościach przeciwutleniających i przeciwcukrzycowych; – o wysokiej zawartości składników bioaktywnych, w tym polifenoli; – na bazie surowców naturalnych; – o obniżonej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym – bez dodatku cukru.
ETAP ROZWOJU TRL 6 – Testy technologii w warunkach zbliżonych do rzeczywistych
Zastosowanie
– jako prozdrowotny sos – dodatek do różnych potraw;
– jako żywność funkcjonalna;
– żywność wzbogacona składnikami bioaktywnymi.
Model współpracy
– umowa sprzedaży;
– prace B+R.
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Oferta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu skierowana jest do przedsiębiorców, naukowców, instytutów badawczo-rozwojowych, administracji publicznej oraz jednostek samorządu terytorialnego. Uniwersytet dysponuje doświadczoną i profesjonalną kadrą naukową, która w oparciu wiedzę i umiejętności oraz przy wsparciu specjalistycznej infrastruktury badawczej jest w stanie sprostać najbardziej wymagającym wyzwaniom badawczym lub dostarczyć wnikliwe ekspertyzy. Kompetencje naszych specjalistów potwierdzają liczne patenty oraz projekty badawcze i badawczo-rozwojowe realizowane w międzynarodowych i kajowych interdyscyplinarnych zespołach. Współpracujemy z 250 podmiotami, do których zaliczają się tacy światowi liderzy jak Bayer Sp. z o.o., KGHM Polska Miedź S.A., Ustronianka, BASF Polska Sp.z o.o., spółki Grupy Maspex, w tym w szczególności Tymbark i Lubella, SensDx S.A czy SAT Revolution.
- Technologia żywności
- ul. Norwida 25 50-375 Wrocław
- www.upwr.edu.pl
- joanna.wicinska@upwr.edu.pl
- +48 725 550 881
Kontakt w sprawie innowacji
Joanna Wicińska
- +48 725 550 881
- joanna.wicinska@upwr.edu.pl