Skóry owocowe

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy.

  • Technologia żywności

Przejdź do

Opis innowacji
Możliwości zastosowania
Model współpracy
Kontakt

Opis innowacji

Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy. Uzyskany w ten sposób produkt gotowy do spożycia można zwijać w rulony o różnej średnicy. OPIS WYNALAZKU Niniejsza oferta technologiczna dotyczy przekąski spożywczej o wysokich walorach prozdrowotnych i atrakcyjnych cechach sensorycznych w formie produktu otrzymanego na bazie wybranych owoców oraz składnika roślinnego o określonych właściwościach funkcjonalnych. Otrzymany produkt będzie podobny do produktów tego typu występujących na rynku pod nazwą „fruit leathers”, chociaż jeszcze mało popularnych w Polsce. Innowacyjnym rozwiązaniem jest wprowadzenie do podstawowego składu składnika roślinnego, którego właściwości sensoryczne i przede wszystkim prozdrowotne doskonale wkomponowują się do profilu właściwości wykazywanych przez wybrane owoce powodując, że nowy produkt posiądzie nowe właściwości funkcjonalne klasyfikujące go w kategorii nutraceutyków. Dodatkowo uformowana w specjalnie dobranym procesie tekstura umożliwia kreowanie kolejnych kompozycji produktowych z udziałem proponowanego wyrobu.

PRZEWAGI
• Walory smakowe i prozdrowotne,
• Krucha tekstura,
• Możliwość formowania różnych kształtów.

Więcej informacji >

Zastosowanie

Technologia znajduje zastosowanie w sektorze spożywczym, w tym cukierniczym.

Model współpracy

– umowa licencyjna;
– umowa sprzedaży;
– prace B+R.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Oferta Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu skierowana jest do przedsiębiorców, naukowców, instytutów badawczo-rozwojowych, administracji publicznej oraz jednostek samorządu terytorialnego. Uniwersytet dysponuje doświadczoną i profesjonalną kadrą naukową, która w oparciu wiedzę i umiejętności oraz przy wsparciu specjalistycznej infrastruktury badawczej jest w stanie sprostać najbardziej wymagającym wyzwaniom badawczym lub dostarczyć wnikliwe ekspertyzy. Kompetencje naszych specjalistów potwierdzają liczne patenty oraz projekty badawcze i badawczo-rozwojowe realizowane w międzynarodowych i kajowych interdyscyplinarnych zespołach. Współpracujemy z 250 podmiotami, do których zaliczają się tacy światowi liderzy jak Bayer Sp. z o.o., KGHM Polska Miedź S.A., Ustronianka, BASF Polska Sp.z o.o., spółki Grupy Maspex, w tym w szczególności Tymbark i Lubella, SensDx S.A czy SAT Revolution.

  • Technologia żywności
  • ul. Norwida 25 50-375 Wrocław
  • www.upwr.edu.pl
  • joanna.wicinska@upwr.edu.pl
  • +48 725 550 881

Kontakt w sprawie innowacji

Joanna Wicińska

  • +48 725 550 881
  • joanna.wicinska@upwr.edu.pl

Zobacz najnowsze innowacje

  • 2 kwietnia, 2024

  • 2 kwietnia, 2024

  • 2 kwietnia, 2024