Innowacje

    • Przemysł spożywczy

    Istotą innowacji są trwałe materiały alginianowe naturalnie żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai (Zgłoszenie patentowe nr P 443035 z dn. 02.12.2022). Nasze rozwiązanie umożliwia otrzymanie materiałów alginanowych o dowolnych kształtach, które są wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego.

    • Przemysł spożywczy

    Przedmiotem wynalazku i towarzyszącego mu know-how jest sposób wytwarzania chipsów z owoców albo warzyw. Wieloetapowy proces obejmuje suszenie osmotyczne w zagęszczonym soku, a następnie dosuszanie mikrofalowo-próżniowe. Produkty uzyskane tym sposobem charakteryzują się kruchą teksturą, uwydatnionym smakiem i podwyższoną zawartością składników bioaktywnych.

    • Technologia żywności

    Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest receptura ketchupu o wysokich właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku oraz wybranych ziół, warzyw i owoców. Oryginalna receptura zapewnia nie tylko optymalną lepkość i walory sensoryczne, ale również wysoką zawartość substancji prozdrowotnych takich jak SAC oraz polifenole. Optymalny dobór owoców nie tylko pozytywnie wpłynął na smak produktu, ale również pozwolił zrezygnować z dodatku cukru. Łagodne warunki procesu, pozwalają na zacho

    • Żywność funkcjonalna

    Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych.

    • Technologia żywności

    Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych.

    • Technologia żywności

    Przedmiotem oferty jest sposób wytwarzania słodu bezglutenowego oraz piwa bezglutenowego z soczewicy zielonej. Pomimo tego, że do procesu słodowania wykorzystuje się tradycyjnie nasiona zbóż, to podstawowe procesy metaboliczne występujące w ziarnach są również obecne w nasionach innych roślin, takich jak rośliny strączkowe

    • Technologia żywności

    Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy.

    • Usługi społeczne, usługi asystenckie

    Nisko inwazyjne rozwiązanie do diagnostyki całego układu pokarmowego, którego koszt nie przekracza kosztu kompletu badań endoskopowych metodą tradycyjną.

    • Usługi społeczne, usługi asystenckie

    Technologia to zdalna fotopletyzmografia (Remote Photoplethysmography, rPPG), która mierzy zmiany objętości krwi w naczyniach krwionośnych, wykorzystując analizę światła odbitego lub przechodzącego przez skórę.

    • Usługi społeczne, usługi asystenckie

    E-care to holistyczny model połączenia stacjonarnych oraz zdalnych usług asystenckich i opiekuńczych dla osób ze szczególnymi potrzebami. E-care pozwala na organizację usług online w szczególności w sytuacji, kiedy wsparcie w środowisku zamieszkania klientów nie jest możliwe do realizacji.

Giełda innowacji

Pokaż światu swoją innowację!

Dodaj swój produkt, usługę, technologię do Giełdy innowacji! Dzięki temu będziesz mógł pokazać ją innym przedsiębiorstwom i instytucjom, które mogą być zainteresowane wykorzystaniem jej w swoich projektach. Zamieszczenie prezentacji w Giełdzie innowacji jest bezpłatne, wystarczy wypełnić poniższy formularz. Pamiętaj, że Giełda innowacji to promocja nie tylko na portalu SEKTOR INNOWACJI, ale też w kanałach partnerów projektu!