Innowacje
Istotą innowacji są trwałe materiały alginianowe naturalnie żelowane wodnym roztworem ekstraktu sproszkowanych owoców Acai (Zgłoszenie patentowe nr P 443035 z dn. 02.12.2022). Nasze rozwiązanie umożliwia otrzymanie materiałów alginanowych o dowolnych kształtach, które są wytworzone w procesie naturalnego żelowania roztworem pochodzenia roślinnego.
Przedmiotem wynalazku i towarzyszącego mu know-how jest sposób wytwarzania chipsów z owoców albo warzyw. Wieloetapowy proces obejmuje suszenie osmotyczne w zagęszczonym soku, a następnie dosuszanie mikrofalowo-próżniowe. Produkty uzyskane tym sposobem charakteryzują się kruchą teksturą, uwydatnionym smakiem i podwyższoną zawartością składników bioaktywnych.
Przedmiotem wypracowanego rozwiązania jest receptura ketchupu o wysokich właściwościach prozdrowotnych z dodatkiem czarnego czosnku oraz wybranych ziół, warzyw i owoców. Oryginalna receptura zapewnia nie tylko optymalną lepkość i walory sensoryczne, ale również wysoką zawartość substancji prozdrowotnych takich jak SAC oraz polifenole. Optymalny dobór owoców nie tylko pozytywnie wpłynął na smak produktu, ale również pozwolił zrezygnować z dodatku cukru. Łagodne warunki procesu, pozwalają na zacho
Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych.
Piwo jest jednym z najbardziej popularnych napojów alkoholowych na świecie. Tradycyjnie receptura piwa opiera się na czterech składnikach: wodzie, słodzie, drożdżach i chmielu. Jednak coraz bardziej wymagający, świadomi konsumenci o wyrafinowanych gustach poszukują nowych smaków, w tym owocowych.
Przedmiotem oferty jest sposób wytwarzania słodu bezglutenowego oraz piwa bezglutenowego z soczewicy zielonej. Pomimo tego, że do procesu słodowania wykorzystuje się tradycyjnie nasiona zbóż, to podstawowe procesy metaboliczne występujące w ziarnach są również obecne w nasionach innych roślin, takich jak rośliny strączkowe
Skóry owocowe (fruit leather) są powszechnie znaną przekąską. Przygotowanie skór owocowych polega na zmiksowaniu owoców jednego lub kilku gatunków, rozprowadzeniu zmiksowanego materiału na tacy w cienkiej warstwie i suszeniu konwekcyjnym do chwili uzyskania tekstury umożliwiającej oddzielenie wysuszonej warstwy od powierzchni tacy.
Nisko inwazyjne rozwiązanie do diagnostyki całego układu pokarmowego, którego koszt nie przekracza kosztu kompletu badań endoskopowych metodą tradycyjną.
Technologia to zdalna fotopletyzmografia (Remote Photoplethysmography, rPPG), która mierzy zmiany objętości krwi w naczyniach krwionośnych, wykorzystując analizę światła odbitego lub przechodzącego przez skórę.
E-care to holistyczny model połączenia stacjonarnych oraz zdalnych usług asystenckich i opiekuńczych dla osób ze szczególnymi potrzebami. E-care pozwala na organizację usług online w szczególności w sytuacji, kiedy wsparcie w środowisku zamieszkania klientów nie jest możliwe do realizacji.






